Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska Adidas avgifta hela sin produktion

Publicerad: 5 September 2011, 07:43

Adidas har nu åtagit sig att att fasa ut alla farliga kemikalier i sin produktionskedja före 2020.


Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

Adidas menar att det inte finns några "säkra nivåer" för farliga kemikalier och siktar därför på nolltolerans för miljögifter i sin produktionskedja. Före 2020 ska alla farliga kemikalier vara utfasade.

För att nå nollmålet har man genomfört ett antal specifika och omedelbara åtgärder. Bland annat har man en plan för hur man ska fasa ut nonylfenoletoxylater och en plan för hur man ska samarbeta med alla aktörer i produktionskedjan. Man har också åtagit sig att årligen informera om vilka kemikalier som släpps ut från leverantörernas fabriker. Slutligen har man sagt sig vara villiga att utveckla en branschstandard och lovat komma med en handlingsplan inom sju veckor.

Greenpeace, som drivit en effektiv kemikaliekampanj mot världens största klädmärken, konstaterar att världens tre största sportmärken – Nike, Puma och Adidas nu åtagit sig att fasa ut alla farliga kemikalier före 2020. På Greenpeace menar man att detta är goda nyheter "för vår miljö, våra floder och de miljontals människor i Kina och på andra ställen, som är beroende av floderna för sitt dricksvatten och sitt jordbruk."

Svenska Greenpeace konstaterar emmellertid att H&M fortfarande ligger efter i det här arbetet.
– Tyvärr ligger vår svenska klädkedja H&M efter i detta lopp. De fortsätter hävda att de har full kontroll över kemikalierna i sin produktionskedja, trots att vi hittat en kemikalie som de själva förbjudit i produktionen i 4 av 6 testade plagg. Deras argument är att de nivåer vi hittat är lägre än de gränsvärden de själva tittar efter, vilket de hävdar är tillräckligt höga. Men det enda de bekräftar med detta argument är att de ännu inte fattat galoppen, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.