måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska aerogeler revolutionera byggbranschen

Publicerad: 29 februari 2012, 10:08

Tunnare väggar med bibehållen isoleringsförmåga. Tack vare en egen och patenterad tillverkningsmetod är Svenska Aerogel på väg att kommersialisera det högeffektiva isoleringsmaterialet aerogel.

Ämnen i artikeln:

GreentechCleantechEnergieffektiviseringByggbranschen

Med extremt låg densitet och hög porositet passar det perfekt som isoleringsmaterial – aerogel är materialet som kan revolutionera byggbranschen. Och det är ett svenskt företag – Svenska Aerogel – som står för kommersialiseringen.

Redan på 1930-talet, när en amerikansk forskare tog fram materialet aerogel, väckte det uppmärksamhet för dess lätthet och isoleringsförmåga. Men det rönte till en början ingen större framgång, på grund av den komplicerade och energikrävande tillverkningsprocessen.

På 80-talet började dock NASA att intressera sig för aerogeler, som de nu använder i sina rymdprogram. Men tillverkningsprocessen är fortfarande både dyr och komplicerad. Det håller dock Svenska Aerogel att ändra på.

– Vi har utvecklat en process för att ta fram aerogelliknande material på ett mycket billigare och energieffektivare sätt, säger företagets försäljningschef Susanne Hedblom.

I den klassiska tillverkningsprocessen använder man sig av så kallad superkritisk torkning, vilket innebär att man placerar grundmaterialet i en stor kammare och utsätter det för förhöjt tryck och förhöjd temperatur.

– På det sätter kan man inte tillverka så stora mängder åt gången, utan måste arbeta batchvis. Men vi har en enklare process som gör att vi kan arbeta kontinuerligt. Vi jobbar vid normala tryck- och temperaturförhållanden, vilket gör att det går åt betydligt mindre energi i tillverkningen.

Svenska Aerogel fick nyligen en miljon euro i stöd från Energimyndigheten, ALMI och ReCap. Pengarna ska användas till att bygga en fabrik i Gävle. Projekteringen är redan i full gång, och förhoppningsvis kommer anläggningen att vara i bruk redan i början på nästa år.

– Materialet fungerar. Vi tar fram det i pulver- eller pelletsform. Nu gäller det bara att få till en hanterbar slutprodukt. Vi jobbar med flera olika partners som ska hjälpa oss med den biten. Vi vill få in det i någon form av isolering, typ en matta eller skiva.

Generellt sätt kan man tillverka aerogeler från många olika material, men Svenska Aerogel fokuserar på enbart kiselbaserade aerogeler. Materialets isolerande egenskaper har flera uppenbara fördelar.

– Om du till exempel ska tilläggsisolera en husvägg så behöver du inte lika mycket material, utan kan använda tunnare skivor. Det innebär att du får bättre isolering på samma yta, eller lika bra isolering på en mindre yta. Och den minskade materialåtgången innebär dessutom minskade transporter.

Och Susanne Hedblom ser mycket positivt på materialets kommersiella potential.

– Vårt mål är att revolutionera byggbranschen. Det ska bli ett riktigt paradigmskifte och en stor förändring när det gäller vilka material och volymer man använder. Vi vill verkligen förändra branschen, och vi tror att vi kommer att lyckas med det. Vi kommer att ha tillräckligt bra produkter för att göra det.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev