Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska artificiellt kött föda mänskligheten med minimal miljöpåverkan

Publicerad: 22 juni 2011, 07:43

Artificiellt kött – odlat i labb – är enligt forskare lösningen på problemet med en kraftigt växande befolkning. Det artificiella köttet är rikt på protein och har en rad miljömässiga fördelar.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Världens befolkning växer och samtidigt blir animaliskt protein en allt större del av människors diet. Folk föredrar helt enkelt kött – vilket leder till problem då traditionell köttproduktion kräver stora markarealer och har en stor miljö- och klimatpåverkan.

Lösningen, enligt en grupp forskare från Oxford University och Amsterdam University, är artificiellt kött – odlat i labb. Det berättar The Guardian. Enligt forskarnas analys skulle odlat kött producera 96 procent mindre växthusgaser än konventionellt kött. Tillverkningen av odlat kött skulle kräva 7 till 45 procent mindre energi än konventionell köttproduktion. Slutligen skulle odlat kött bara kräva 1 procent av den konventionella produktionens landarealer och 4 procent av vattenmängden.

Forskarna har baserat sina kalkyler på en process där cyanobakterier används som näring för att få muskelceller att växa. Forskning kring odlat artificiellt kött är fortfarande i sin linda, men experiment pågår för fullt och har så gjort de senaste åren. Själva principerna bakom tekniken har visat sig tillförlitliga och forskarna tror att vi kan se det första kommersiellt odlade köttet inom fem år – förutsatt att forksningen får mer resurser.
– Idag kan vi bevisa att det är möjligt, men det är fortfarande väldigt dyrt. För att gå till kommersialisering av tekniken krävs att mer pengar skjuts till forskningen, säger forskningsledaren Hanna Tuomisto vid Oxford University till The Guardian.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.