Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska biltillverkarnas utsläppsfusk stoppas

Publicerad: 21 Augusti 2014, 10:05

Ny EU-strid att vänta.


Ämnen i artikeln:

Euractive

Nyhetssajten Euractive rapporterar att en betydligt mer verklighetstrogen testmetod för att fastställa bilars utsläpp kan komma att föreslås av EU-kommissionen mot slutet av året, något som EU:s medlemsländer därefter skulle behöva komma överens om.

Bilarnas koldioxidutsläpp brukar räknas i gram per kilometer. Men vilken siffra som gäller för varje bilmodell tas i dag fram genom mätningar i testlaboratorier, inte från körning under verkliga förhållanden. Det här har skapat kryphål för många biltillverkare vilket ställt till det för politikerna i EU som lagstiftat om minskade koldioxidutsläpp från nytillverkade bilar.

Genom att exempelvis tejpa igen bildörrar och fönster, eller köra på extremt fördelaktiga ytor, kan viktiga utsläppsgram tillfälligt försvinna, något som gör att biltillverkarna därefter kan överdriva informationen om hur bränslesnåla bilarna är.

Enligt Euractive väntas många biltillverkare protestera mot de nya reglerna.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Euractive

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.