Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska bina skyddas från utrotning

Publicerad: 25 November 2016, 13:55

I det senaste numret av tidskriften Science har en grupp internationella forskare skapat en lista med råd som ska hjälpa samhället att skydda bin och andra pollinatörer.


I det senaste numret av tidskriften Science har en grupp internationella forskare utgått från den första utvärderingsrapporten från den globala plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, för att ta fram en lista med tio förslag på vad samhället kan göra för att skydda bin och andra pollinatörer.

Tanken är att IPBES ska vara en slags IPCC för biologisk mångfald och ekosystemtjänster och organisationen ska bidra med relevant information till samhälle och beslutsfattare.

Forskarnas tips för att skydda pollinatörer

- Höj standarden för reglering av bekämpningsmedel globalt.

- Främja integrerat växtskydd där mindre mängd bekämpningsmedel används och andra metoder istället används i första hand såsom biologisk bekämpning och åtgärder inom odlingen.

- Ta hänsyn till indirekt och icke-dödlig påverkan vid riskvärdering av genmodifierade grödor.

- Reglera förflyttning av odlade pollinatörer (för att minska risk för sjukdomsspridning och invasiva arter).

- Utveckla försäkringssystem för att minska risker för lantbrukare som utnyttjar ekosystemtjänster i stället för kemikalier i lantbruket.

- Erkänn pollinering som en resurs i lantbruket.

- Stöd lantbruk som satsar på en mångfald av grödor – diversifierat lantbruk.

- Bevara och återskapa grön infrastruktur (ett nätverk av livsmiljöer som pollinatörer kan röra sig emellan) i odlade och urbana landskap.

- Utveckla långsiktig övervakning av pollinatörer och pollinering.

- Finansiera forskning i samarbete med lantbrukare för att öka skördarna i ekologiskt, diversifierat och ekologiskt intensifierat lantbruk, dvs där man i större grad nyttjar tjänster som nyttoorganismer, t ex pollinatörer, bidrar med.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.