Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska BP exploatera en av världens sista orörda vildmarker

Publicerad: 18 Januari 2011, 09:46

Arktis är en av världens sista helt orörda vildmarker. Det hindrar inte BP för att planera oljeborrning – något som nu väcker stark kritik hos miljörörelsen.


Ämnen i artikeln:

Olja

BP slöt nyligen ett avtal med det ryska statligt ägda oljebolaget Rosneft om att gemensamt leta efter olja i Karahavet norr om Sibirien, något som upprört flera miljöorganisationer som Greenpeace, Jordens vänner och WWF som beskriver området som en av världens få orörda vildmarker. Det rapporterar The Independent.

Karahavet, där BP nu planerar sätta upp sina oljeriggar, är enligt miljöorganisationerna ett området med stor biologisk mångfald och där ett stort antal utrotningshotade arter kunnat levat någorlunda fredat. Karahavet är också känt för att ha svåra väderförhållanden, vilket ororar miljöorganisationerna ytterligare. Man liter helt enkelt inte på att BP och Rosneft ska kunna producera olja på ett  säkert sätt i regionen.

Slutligen konstaterar miljörörelsen att BP nu helt verkar ha gett upp om att framstå som ett grönt företag. Man menar att BP förlorat så mycket anseende av skandalen i Mexikanska gulfen att de nu inte längre verkar bry sig.
– För ett par år sedan försökte BP att framstå som det grönaste oljeföretaget och lovade att gå "bortom olja". Det här senaste draget gör dem istället till världens miljöskurk nummer ett, i varje fall om man räknar med den miljöpåverkan de haft i Mexikanska gulfen, säger Jordens Vänners Mike Childs till The Independent.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Olja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.