Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska Carlgren få fart på vindsnurrorna

Publicerad: 16 Mars 2009, 06:41

Det är för krångligt att sätta upp nya vindkraftverk. Nu ska miljöminister Andreas Carlgren ”ta bort stoppklossarna” med enklare regler.


Ämnen i artikeln:

MiljöteknikVindkraft

Det ska bli smidigare och snabbare att få upp ett vindkraftverk. Det framhåller regeringen i propositionen ”Prövning av vindkraft” som nu överlämnats till riksdagen. Systemet, som det ser ut idag, är för segt och hämmar utvecklingen, anser regeringen.

– Från att Sverige var först av alla med att starta att bygga ut vindkraft så har vi blivit ett av de långsammaste länderna. Vi vill ändra på detta och bana väg för en expansion av vindkraften. Då krävs att vi tar bort stoppklossarna i handläggningen, främst genom att den så kallade dubbelprövningen av vindkraftsärenden slopas, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Kraven på detaljplan och bygglov i stort sätt slopas så fort ett vindkraftverk fått tillstånd enligt miljöbalken, framhåller propositionen. Idag är uppförandet av snurrorna föremål för två parallella anståndsprocesser i plan- och bygglagen respektive miljöbalken. Dessa är i mångt och mycket snarlika, vilket ger en trögrörlighet.

Regeringen föreslår att den samlade prövningen av vindkraftverken ska ske vid miljötillståndsprövningen. Det innebär att krav på bygglov och detaljplan tas bort om miljöbalken gett tummen upp. För mindre vindkraftverk ska det räcka med bygglov, där kravet på detaljplan slopas.

Att utbyggnaden av den svenska vindkraftparken är ett prestigeprojekt för den sittande regeringen är inte att ta miste på, både nationellt och internationellt. De mjukare reglerna är ett steg för regeringens ambitioner om att hälften av energin ska vara förnybar till år 2020, där utbyggnaden av vindkraftverk är tänkt att tiofaldigas.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.