torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska cementindustrin fixa klimatmålen

Publicerad: 4 juli 2013, 06:11

Svensk cementindustri behöver satsa på koldioxidavskiljning för att klara de tuffa klimatmålen efter 2030. Det framgick på ett seminarium på Miljöaktuellt Arena i Almedalen.

Ämnen i artikeln:

Ccs

Företaget Cementa siktar på att bli klimatneutralt till 2030 – och projekt för koldioxidavskiljning är centrala för att nå dit. Per Arne Nilson är industrikonsult som hjälper cementindustrin och processindustrin att utveckla pilotprojekt för koldioxidavskiljning, så kallad CCS.

- CCS-tekniken är avgörande för att svensk processindustri ska nå ned till noll nettoutsläpp 2050, säger Per Arne Nilsson.

Det norska företaget Norcem är först i världen med att bygga en anläggning för koldioxidavskiljning för cementindustrin. Den finansieras till tre fjärdedelar av norska staten, och finansiering är kritisk för att få fram den här typen av teknik i stor skala.

- Det norska projektet är lovvärt. Nästa gång någon stort industriföretag bestämmer sig för att investera måste de vara säkra på att få pengarna tillbaka för en sådan miljardinvestering, säger Per Arne Nilsson.

Cementindustrin är tvungen
att få bort kolet och koldioxiden ur själva produktionsprocessen. Då är det enklare för ett energibolag som Vattenfall att minska sina satsningar på kolbaserad energiproduktion och välja andra energislag.

- Cementa kommer att inte att satsa på den här tekniken förrän det är tvingande och ekonomiskt lönsamt. Den här industribranschen flyttar runt jorden och fungerar det inte på hemmaplan kommer den att flytta till Spanien eller Algeriet, säger Per Arne Nilsson.

Han vill att de nordiska länderna arbetar gemensamt för att öka lagringsmöjligheterna inom pappersindustrin och att Österjörådet jobbar för att underlätta lagring till havs där den stora kapaciteten finns.

Samtidigt finns en stark oro för att satsningar på koldioxidavskiljning tas som intäkt för att inte göra något på andra områden. Att det blir en biljett till att fortsätta som vanligt.

- CCS får aldrig bli en intäkt för att fortsätta använda kol och andra fossila bränslen, det är inte så vi löser miljöproblemen, säger riksdagsledamoten Kent Persson (v) på seminariet.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev