Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Danmark nå klimatmål

Publicerad: 23 juni 2020, 09:19

Danmarks finansminister Nicolai Wammen (S) och de övriga partiernas förhandlare mötte pressen natten till måndag, då det stora klimatavtalet var i hamn.

Foto: Philip Davali Scanpix denmark

Stor politisk enighet om avgörande delar i den danska klimatpolitiken är i hamn efter tuffa förhandlingar mellan tio partier. Men frågan om en grön skattereform höll på att spräcka uppgörelsen.


I Danmark finn nu en bred politisk överenskommelse inom delar av klimatpolitiken. Den är resultatet av långa förhandlingar mellan partierna i danska folketinget, som kulminerade i nattliga samtal i helgen, där de slutligen kom överens. 

Avtalet ska bygga på klimatåtgärder som går hand i hand med den ekonomiska återhämtning som alla europeiska regeringar nu söker. Den danska uppgörelsen ska leda till utsläppsminskningar motsvarande 3,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter till år 2030. 

Den största satsningen i uppgörelsen är två så kallade energiöar, enligt danskarna de första i sitt slag, där vindkraft på totalt 5 GW ska installeras. Dessutom ska det byggas ytterligare en konventionell havsbaserad vindkraftspark på cirka 1 GW vid Hesselø. 

I klimatpaketet finns också satsningar på koldioxidinfångning, värmepumpar och grön fjärrvärme. Det ska byggas laddningsstationer för elbilar, industrin ska få finansieringshjälp för energieffektivitetsförbättringar och omställning till hållbara energilösningar, till exempel biogas. 

Bakom uppgörelsen står tio partier i folketinget. Det höll på att falla på oenighet kring frågan om någon typ av grön skattereform där det också sätts ett pris på koldioxid. Den frågan ligger nu i knät på regeringen som ska återkomma med ett förslag under hösten. 

Kvar att enas om är också de delar av klimatpolitiken som handlar och transportsektorns utmaningar och en omställning till ett mer klimatsmart jordbruk. 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.