fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska de svenska klimatstyrmedlen utvärderas

Publicerad: 28 juni 2022, 09:33

Nu finns en gemensam vägledning för hur olika klimatstyrmedel ska effektberäknas.

Foto: Getty Images

En ny vägledning visar hur konsulter, utredare och statliga myndigheter ska beräkna klimateffekterna hos olika klimatpolitiska styrmedel. Syftet är att öka transparensen och jämförbarheten.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidKoldioxidlagringNaturvårdsverketEnergimyndighetenTrafikverketKlimatpolitikKoldioxidutsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Nu finns en ny vägledning för att bedöma effekten av olika klimatstyrmedel, både utsläppsminskande styrmedel och sådana som ska bidra till ökat upptag av koldioxid. Syftet är bland annat att klimateffektbedömningarna ska bli mer transparenta och jämförbara.

Enligt den nya vägledningen krävs ett tydligt och välmotiverat jämförelsealternativ som gärna på något vis utgår från vedertagna scenarier. Jämförelsealternativet behövs för att de efterföljande effektberäkningarna och -bedömningarna ska bli korrekta.

När det gäller effektberäkningar ger vägledningen exempel. Den beskriver hur beräkningen bör avgränsas och menar att det även bör göras en känslighetsanalys för ett få en uppfattning om klimateffektberäkningens robusthet vid ändring av olika parametrar och förutsättningar.

I slutet av vägledningen finns en checklista att bocka av för alla som gör en klimateffektbedömning för att minska osäkerheter, säkerställa att den blir transparent och kan tolkas likadant av olika läsare.

Det är Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Konjunkturinstitutet och Trafikverket som tagit fram en gemensam vägledning som riktar sig till myndigheter, regeringskansliet, utredare och konsulter.

Läs vägledningen

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev