Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska den internationella äggplundringsligan stoppas

Publicerad: 11 Juni 2012, 10:49

Tiotusentals ägg har plundrats från Stekenjokk i Jämtland under de senaste åren, men nu går polisen till motoffensiv.


Efter larm från Rikskriminalpolisen fick polisen och länsstyrelsen i Jämtland på nytt upp ögonen för ägg- och fågelplundring i Stekenjokk. Förut har där förekommit äggplundring men enligt nya uppgifter finns risk för att en internationell plundrarliga tänker besöka området under årets häckningsperiod, rapporterar Länstidningen Östersund, LTZ.

Hittills beräknas tiotusentals ägg ha stulits under de senaste åren till ett värde av flera miljoner kronor. Därför införs nu ett tillträdesförbud så att bara samer med renar i området får röra sig där. Polisen vill inte lämna uppgifter om varifrån de misstänkta plundrarna kommer ifrån eller var äggen säljs, skriver LTZ.
‒ Men så mycket kan man säga, att den lokalkännedom som krävs för att hitta äggen gör att äggtjuvarna haft något form av samarbete lokalt, säger länspolismästare Stephen Jerand till LTZ.

Läs mer om en vanlig arbetsdag för en naturbevakare här. Hans arbete är att skydda fåglarna mot plundring.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.