Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska det bli lättare att åtala företag som bryter mot mänskliga rättigheter

Publicerad: 7 oktober 2016, 12:13

Amnesty International har tagit fram en ny policy som ska hjälpa regeringar, polis och domstolar att tackla brott som företag begår mot befolkningen i andra länder.


Den nya policyn mot företagsbrott har tagits fram av Amnesty International tillsammans med flera juridiska experter och organisationen International Corporate Accoutability Roundtable (ICAR). Policyn uppmanar regeringar att presentera effektiva lagar mot brott som företag begår i andra länder, att  prioriterar företagsbrott i utlandet och stödja de myndigheter som utreder dessa brott.

I policyn finns också praktisk guidning då det kommer till att välja ut fall, samla in bevis, hitta användbara verktyg, utarbeta strategier och använda sig av resurser på ett effektivt sätt. Texten uppmanar också till utökat internationellt samarbeten mellan polis, myndigheter och experter i olika länder

Enligt Amnesty är det relativt vanligt att företag med huvudkontor i västvärlden bryter mot mänskliga rättigheter när de bedriver sin verksamheter i andra delar av världen. Det kan handla om slavarbete, trafficking, krigsbrott och brott som orsakar ekonomisk och miljömässig skada och som drabbar lokalbefolkningen.

Vissa länder har inga lagar för brott begångna i andra länder, i andra fall har företagen så stor ekonomisk makt att de styrande inte vill stöta sig med företagen. Det gör att många företag kommer undan med allvarliga brott som kostat hälsa, välmående och till och med människoliv. Enligt Amnesty bidrar regeringarnas oförmåga och ovilja att tackla dessa brott till att företagen uppfattas som maktfullkomliga och omöjliga att ställa inför rätta.

Amnesty International nämner Storbritannien och Australien som två exempel på mogna demokratier som trots ett välfungerande rättsystem misslyckats med att utkräva ansvar av företag som begått grova övergrepp i andra länder under de senaste 15 åren.

Ett positivt exempel som organisationen lyfter fram är Hollands rättsprocess mot affärsmannen Frans van Anraat som dömdes för krigsbrott efter att ha bistått Saddam Hussein med kemiska stridsvapen som användes i attacker mot kurder i slutet av 1980-talet. Sedan dess är Holland välkänt som ett av de länder som är mest effektiva då det kommer till internationell brottsbekämpning.

The corporate crime principles

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.