måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska djurparksvargarna adopteras

Publicerad: 3 november 2010, 09:12

Den första tiden blir kritisk för vargvalpar som placeras ut i vildmarken. Men det kan gå med lite hjälp från en omtänksam varghona, rapporterar SVT Värmlandsnytt.

Ämnen i artikeln:

Varg

Den svenska vargstammen är genetiskt svag och behöver förstärkas. En del av den svenska rovdjurspolitiken går ut på att sätta ut vargar i vildmarken – antingen importerade individer från Ryssland eller också djurparksvargar.

Länsstyrelsen i Värmland funderar på vilken metod som skulle fungera bäst för att öka chansen till överlevnad hos de vargvalpar som placeras ut hos sina vilda släktingar och fosterföräldrar, rapporterar Värmlandsnytt.

– Ja man får sätta ut dem där det finns honor som just fått ungar. Det måste tajmas ihop exakt. Man har ungefär en vecka att spela på. Men det går inte att säga exakt var det blir utan där det fungerar bäst just då, säger Lars Furuholm på länsstyrelsen i Värmland.

Metoden har prövats i USA och visat sig fungera. Det bygger på att man lägger ut de små valparna i den vilda kullen och hoppas att den vilda varghonan accepterar och ”adopterar” dem. Men det går inte att säga exakt var och hur detta kommer att ske utan det gäller att vara flexibel.

Det är heller inte bestämt hur många valpar som ska sättas ut i Värmland, det kanske handlar om en eller fem individer, menar Lars Furuholm. Efter den första kritiska fasen måste tjänstemännen fortsätta att övervaka vargarna för att se till att de verkligen överlever.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev