Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska du kunna producera egen el – och få betalt

Publicerad: 8 mars 2011, 10:57

Privatpersoner ska kunna producera egen el och få ekonomisk nytta av det. Det är faktiskt busenkelt att fixa, menar fyra organisationer som uppvaktat näringsdepartementet i ärendet.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det måste vara enkelt för privatpersoner att producera egen el. De ska desutom genom nettodebitering bli ekonomiskt fungerande att göra det. Det menar LRF, Svensk Energi, Svensk Solenergi och Sero som uppvaktade näringsdepartementet med synpunkterna på tisdagen.

Regelverken för det här kan utvecklas och bli smartare redan nu och frågan måste inte invänta det smarta elnätet. Att fler blir mikroproducenter av el är en positiv kraft som kräver förenklingar av hur det fungerar idag, menar organisationerna som bland annat föreslog följande tre åtgärder vid uppvaktningen.

– Kunderna ska få möjlighet att lagra el i nätet. Elnätsföretaget skulle enbart debitera nettoelförbrukningen på månadsbasis. Nettovärdet ska elhandelsföretaget använda i sin debitering av förbrukningen, en debitering som ligger till grund för energiskatt och moms.

– Om produktionsöverskott uppstår hos kunden under en månad ska förbrukningen sättas till noll. Det ska då innebära att producenten blir nettokonsument på årsbasis och därmed slippa extra mätavgift enligt gällande regelverk.

– Kunderna ska ges möjlighet att enkelt rapportera sin elproduktion för att erhålla elcertifikat.

Vidare vill organisationerna att mätningen för alla nya kunder ska ske på timbasis. Förändringarna, menar organisationerna, kommer att leda till ett mer energieffektivt beteende vilket i sin tur är en viktig del i utvecklingen av ett smart elnät. Kunder som vill producera mer el och bli kommersiella ska även rymmas i regelverket, menar organisationerna.

Responsen kring uppvaktningen var positiv, menar Anders Richert, chef på nätenheten på Svensk Energi, en av organisationerna bakom förslaget.

– Vi upplever att det finns en positiv respons kring konstruktiva förslag som ger möjligheter till förenklingar för vanliga människor, säger han.

Tricket är att lösningen är enkel.

– Nu har vi kokat ned det här, låt elnätsföretaget sköta det här i sina interna rutiner så att det i slutänden bara blir ett nettovärde för kunden. Tidigare när man diskuterat det här har man alltid talat om att det ska mätas här och mätas där. Man har lappat ihop det och det blir en större och större och mer komplicerad boll. Vi gick istället tillbaka och frågade oss ”vad var det vi ville”, säger Anders Richert.

Nu hoppas organisationerna på en positiv signal från regeringen kring förslagen, i bästa fall före sommaren.

– Det är kanske överoptimistiskt att tro att det händer något i mars i propositionen, men relativt snart skulle det kunna komma något kring det här. Det här är ett perfekt insteg till att få aktivare kunder och att få vanliga människor att bli intresserade av energifrågorna, att få dem att vilja medverka i den här helheten som är en förutsättning för att smarta elnät i framtiden ska fungera, säger Anders Richert.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev