Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska e-loggboken ge spårbart fiske

Publicerad: 7 januari 2010, 10:13

I år börjar fem svenska fiskefartyg att använda elektronisk loggbok och inom kort kommer systemet att införas på de 70 största svenska fiskefartygen. E-loggboken gör att konsumenterna på ett lätt sätt ska kunna få reda på var fisken fångats.


Ämnen i artikeln:

FiskeMiljöteknik

Systemet med e-loggbok kommer att införas i hela EU:s fiskeflotta och i ett första steg ska fartyg större än 24 meter använda e-loggbok. Systemet har många fördelar. Bland annat kan konsumenter i framtiden på ett enkelt sätt få reda på var fisken har fångats. Systemet gör också kontrollen av fisket effektivare.
– Fartygen kommer att sända rapporter från att de lämnar hamn till att de kommer tillbaka. Eftersom rapporteringen sker i realtid kan vi följa upp fiskekvoterna på ett säkrare sätt. Risken för felaktigheter minskar och vår administration blir effektivare, säger Johan Löwenadler Davidsson som är chef över Fiskeriverkets kontrollavdelning.

Den absolut största fördeln med e-loggboken är ändå enligt Fiskeriverket att systemet skapar en grund för bättre spårbarhet genom livsmedelskedjan. E-loggbökerna kan visa var varje fångst geografiskt tagits upp. Så småningom kan denna information gå direkt till spårbarhetsorganisationer – till exempel de som har miljömärkningar. Dessa kan sedan informera konsumenterna i butiken.
– E-loggböckerna skapar goda förutsättningar för en framtida spårbarhet. Eftersom informationen är elektronisk kan vi lättare göra den tillgänglig för alla som har nytta av den, säger Johan Löwenadler Davidsson.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeMiljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News