Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska ekofusket stoppas

Publicerad: 17 Januari 2012, 13:25

Ekologiska produkter betalar mer än konventionellt odlade, något som lockar till sig bedragare som fuskar och märker besprutade livsmedel som ekologiska. Nu arbetar EU emellertid fram nya metoder för att stoppa fusket.


Det är ATL Lantbrukets Affärstidningen som berättar om den nya EU-finansierade forskningen som leds av Sören Husted, professor vid Köpenhamns universitet. Redan idag kan man i laboratorier hitta rester av växtskyddsmedel och avgöra om en gröda gödslats med handelsgödsel. Men metoderna är kostsamma och komplicerade.

Därför arbetar man nu med att ta fram billigare och enklare metoder. Målet är att alla livsmedelsmyndigheter ska kunna göra egna tester. Också miljömärkningsföretaget Krav välkomnar nya metoder som enklare avgör om ett livsmedel är ekologiskt eller inte.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.