Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska EU attackera kemiska blandeffekter

Publicerad: 8 September 2011, 08:05

EU närmar sig ett avgörande om att riskbedömningar av kemikalier också måste ta hänsyn till kombinationseffekter, inte bara till riskerna hos varje ämne var för sig. En utredning visar hur det kan bli möjligt.


Ämnen i artikeln:

Eu

Det går inte att bortse från att kemikalier kan vara skadligare tillsammans än var för sig. Det visar den utredning som EU-kommissionen beställt av tre vetenskapliga kommittéer.
Med tanke på det nästan oändligt antal blandningar som kan påverka människan och miljön behövs urvalskriterier för att fokusera på blandningar med allvarliga risker. Utredningen föreslår att blandningarna väljs ut efter en rad kriterier, som att de ofta kommer i kontakt med människor eller miljö, att kemikalierna visar på hög risk för bioackumulation, eller att någon av komponenterna har en slags tröskel för sin skadliga verkan.

Professor Helmut Greim, som lett arbetsgruppen bakom utredningen, tror att den största utmaningen kommer att ligga i att lyckas identifiera de ämnen som ingår i olika blandningar. För att beräkna risker måste man känna till vilka de är, vilka koncentrationer de har, vilka effekter de ger var för sig och hur de exponeras för människor och miljö.
– Definierade blandningar, som tillverkas inom industrin, kan på det sättet lätt bedömas. Problemet blir de odefinierade blandningarna, som förorenad luft eller avloppsvatten, säger Helmut Greim.

Där får man enligt honom se till att hitta de ämnen som finns i störst koncentrationer och analysera dem. I de flesta fall kan man räkna med att hälsoeffekterna av de okända ämnena är små eller inga alls. Det är en av de viktigaste slutsatserna i utredningen, menar han.
– Bara när doserna exponeras för människor eller miljö över de nivåer som förväntas leda till en effekt individuellt uppstår någon effekt också i kombinationer. De flesta människor berörs aldrig av sådana doser, men man behöver ta hänsyn till det på till exempel arbetsplatser.

Utredningen gör skillnad på om de enskilda kemikalierna i en blandning reagerar på samma eller olika sätt. Ett flödesschema ger förslag på vilka kemikalieblandningar som passar bäst för vilka analysmetoder. När ämnen interagerar med varandra i en blandning krävs oftast expertbedömning av riskerna från fall till fall, men där uppträder synergieffekter vanligen vid medelstora eller höga doser. Vid låga doser är de toxikologiskt obetydliga, slår utredningen fast.

Förordningen om växtskyddsmedel är ett av få områden i EU:s kemikalielagstiftning som redan tar hänsyn till kombinationseffekter. Om EU inför en ny bedömningsgrund för hela kemikalielagstiftningen kan det bli en rejäl utmaning, tror Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.
– Om EU väljer att använda metoder som kräver noggranna data kan det komma att ställa enorma krav på myndigheter och företag, säger Bert-Ove Lund.

Enligt
honom kan dock EU också välja en annan, enklare väg, att rent generellt öka säkerhetsmarginalen i de bedömningar som görs i dag.
– I slutänden handlar det om hur mycket extra säkerhet vi vill ha och hur stort vi tror att problemet med kombinationseffekter verkligen är.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.