tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska EU betala klimatnotan

Publicerad: 11 april 2011, 07:46

Hur ska EU-länderna finansiera den klimatfond man kom överens om på toppmötet i Mexico fjol? I fredags presenterade Kommissionen några förslag.

Ämnen i artikeln:

EuFn

EU-kommissionen har undersökt hur man kan finansiera den stora klimatfond som ska hjälpa utvecklingsländer att klimatanpassa och minska sina utsläpp – ett av få resultat från toppmötet i Mexico i fjol.

De rika länderna lovade då att betala 100 miljarder dollar varje år från och med 2020 – varav EU kommer att stå för cirka en tredjedel. Kommissionen bygger vidare på tankarna från en rapport som skrevs av FN:s expertgrupp för klimatfinansiering (AGF) i november.

Kommissionen skriver i sin
rapport att försäljningen av utsläppsrätter kommer att vara en huvudsaklig inkomstkälla – under förutsättning att reglerna för CDM (Clean Development Mechanism) skärps och att det går att introducera branschspecifika marknader.

Andra inkomster som till exempel skatt på internationell sjöfart och flyg kräver mer av internationellt samarbete, menar Kommissionen.

EU:s Ekonomikommissionär Olli Rehn menar att tuffa budgetrestriktioner gör att fler medlemsländer får svårt att bidra ekonomiskt. Pengarna måste därför komma från privata investeringar, från marknaden för utsläppsrätter och samarbete med utvecklingsbanker.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev