Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska EU minska utsläppen med 95 procent till 2050

Publicerad: 10 mars 2011, 06:35

De industrialiserade länderna måste ta täten i klimatarbetet och minska sina utsläpp med 80-95 procent fram till år 2050 – annars kommer det bli omöjligt att klara tvågradersmålet. Det menar EU-kommissionen som igår presenterade en första analys över hur en sådan långsiktig färdplan för EU:s medlemsstater skulle kunna se ut.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Att en omställning måste till, bort från det fossilberoende samhället, råder ingen tvekan om enligt kommissionen. Och EU är faktiskt på god väg. 2009 hade utsläppen av växthusgaser från de 27 medlemsstaterna minskat med 16 procent jämfört med 1990 års nivåer. Och skulle bara det eftersatta målet om energieffektiviseringar uppfyllas, då skulle EU utan problem kunna minska sina utsläpp med 25 procent på hemmaplan fram till år 2020 – alltså utan att räkna hem åtgärder som görs i länder utanför unionens gränser.

EU:s nu gällande mål om utsläppsminskningar till 2020 är satt till 20 procent, och det kan nås både genom åtgärder hemma och genom användandet av internationella utsläppskrediter. Men kommissionens analys visar alltså att det rent av kan vara kostnadseffektivt att sikta högre. De ökade kostnader som automatiskt följer en omställning kan leda till att EU sparar så pass mycket pengar på minskad bränsleförbrukning att det hela blir en plusaffär.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, är positiv till att den hittills undanskymda frågan om energieffektiviseringar nu lyfts fram men menar samtidigt att EU kan ställa om betydligt snabbare de kommande åren än vad kommissionen föreslår.

– Forskning har visat att det skulle gå att minska utsläppen med 40 procent till 2020. Flera länder, bland annat Danmark och Storbritannien, vill minska med 30 procent vilket också är lönsamt, säger han i ett pressmeddelande.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev