Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska EU stoppa fusket med utsläppsrätter

Publicerad: 29 oktober 2009, 07:35

Fusket med utsläppsrätter är omfattande och omsätter stora summor. Nu vill EU-kommissionen komma tillrätta med problemet. Här är deras plan.


Ämnen i artikeln:

CdmCop 15

Vid förra veckans EU-möte  fastslog EU:s miljöministrar att Europas överskott av utsläppsrätter kan påverka CDM-systemets integritet. Man konstaterade också att man här skulle jobba mer med frågan.

Redan nu gör emellertid EU-kommissionen klart att man tänker sätta stopp för det utbredda fusket med utsläppsrätter. Tidingen Dagens Industri liknar fusket med utsläppsrätter med klassiska momsbedrägerier – eller så kallade karusellbedrägerier. Ett karusellbedrägeri bygger på att sälja varor över gränser utan att fakturera momsen. Eftersom utsläppsrätter är virtuella och gränsöverskridande har de varit lukrativa för ekonomiska brottslingar.

Handeln med utsläppsrätter sker genom enkla knapptryckningar och DI berättar om ett fall där en transaktion med utsläppsrätter gjordes i sex olika led på 20 minuter. Handeln med utsläppsrätter sker också i stora volymer, vilket gör att bedrägarna kan lura systemet på stora summor.

Nu vill
emellertid EU-kommisionen sätta stopp för bedrägerierna. Genom att ge medlemsländerna rätt att införa en omvänd betalningsskyldighet, där köpare får sköta momsinbetalningen istället för säljaren, hoppas man komma till rätta med problemet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CdmCop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.