Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska fiskerättigheter rädda ålen

Publicerad: 23 Juni 2011, 07:30

Naturskyddsföreningen drar igång en kampanj för att köpa upp fiskerättigheter från de 300 svenska ålfiskare som fortsätter fiska den akut utrotningshotade ålen.


Ämnen i artikeln:

Ålfiske

Den svenska fiskepolitiken har helt misslyckats med att skydda ålen. Därför kan runt 300 svenska ålfiskare fortsätta tjäna pengar på den akut utrotningshotade arten. att På 50 år har mängden ålyngel minskat med 99 procent. Naturskyddsföreningen drar därför nu igång en insamlingskampanj för att köpa ålfiskerätter från ålfiskarna.
– Det är dags att helt stoppa fisket efter den mystiska ålen. De få ålar som finns kvar i Sverige måste få en chans att simma tillbaka till Sargassohavet och reproducera sig. Eftersom samhället inte skyddat ålen startar vi nu en insamling för att köpa ålfiskerättigheter, vilket många ålfiskare ser positivt på, säger ordförande Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen menar ål överlevnad borde vara en uppgift för politiker. Men när nu inget görs politiskt tvingas allmänheten rycka in.
– Vi tycker att politikerna egentligen borde stänga ålfisket och ge ålfiskarna det stöd som behövs. Men när det nu inte sker måste vi arbeta mot klockan, på egen hand, med allmänhetens stöd. Med den strategin har vi tidigare fått stöd för att rädda havsörn och pilgrimsfalk. Jag hoppas att svenskarna hjälper oss, säger Mikael Karlsson.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Ålfiske

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.