måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Google arbeta mot näthandel med utrotningshotade djur

Publicerad: 21 mars 2018, 12:45

Nytt samarbete mellan WWF och 21 globala hightechföretag ska få stopp på näthandeln med utrotningshotade djur.


I slutet av förra året inledde WWF och den internationella djurskyddsorganisationen IFAW ett samarbete med flera av Kinas ledande e-handelsföretag, bland annat Alibaba och Baidu, för att minska näthandeln med utrotningshotade djur. Nyligen utökades samarbetet till att innefatta sammanlagt 21 av världens ledande företag inom e-handel, teknik och sociala medier, bland annat Google, Etsy, Facebook och e-Bay. Syftet är att göra online-plattformar och appar omöjliga att använda vid handeln med utrotningshotade djur.

Enligt Mats Forslund, artskyddsexpert på WWF Sverige, går samarbetet främst ut på att varje företag ska arbeta fram och utveckla metoder för att leta upp och analysera handeln på sin egen sajt.
– Företagarna tittar på sin egen sajt för att se om det till exempel finns elfenben till salu och ska då utveckla verktyg för att spåra och ta bort handeln, säger han.

Eftersom reglerna skiljer sig åt mellan sajterna är meningen också att företagen ska utbyta information med varandra så att en annons som tagits bort inte dyker upp på ett annat ställe.

Den nätbaserade handeln med utrotningshotade djur har ökat lavinartat de senaste åren, vilket har gjort den svårare att bekämpa än när den skedde på fysiska marknader.
– Förr kunde man gå ut på marknaden och be om säljarnas papper, men i dag döljs handeln i de stora strömmarna av andra varor som skickas över hela världen. De som bekämpar den illegala handeln, till exempel tull och polis, har haft svårt att komma åt detta, säger Mats Forslund.

Enligt FN:s CITES-konvention, som reglerar handeln med utrotningshotade djur och växtarter, uppgår det årliga värdet för handeln med vilda djur och växter till drygt 20 miljarder dollar.

Målet är att den globala koalitionen ska minska den illegala handeln med 80 procent fram till år 2020. Ett ambitiöst, men inte omöjligt projekt enligt Mats Forslund.
– Jag tycker att det är en bra målsättning. Många arter går det inte bra för och då gäller det att stoppa handeln så fort som möjligt. Sen kommer det alltid att dyka upp sajter som inte är med i samarbetet så det gäller att följa upp det här under många år.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev