Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska Göteborgs restauranger bli mer hållbara

Publicerad: 22 Mars 2016, 08:18

Göteborgs stadsteater är en av deltagarna i projektet Hållbara Restauranger.

Foto: Jonas Kündig

Nu inleds ett projekt där tio restauranger ska arbeta med allt från matsvinn till vattenanvändning och arbetsvillkor.


Hållbara Restauranger är namnet på det projekt som Göteborgs stad nu startar med restaurangnäringen. Tio restauranger är med i första omgången och målet är att öka hållbarhetsarbetet och även förbättra kommunikationen till besökare kring vad som görs på området.

Projektet utgår från fem temaområden: mat, miljö och klimat, reko, kommunikation och ekonomi.

̶  Reko handlar om tillgänglighet på restaurangerna, om etisk märkning och schyssta arbetsförhållanden. Den ekonomiska aspekten täcker in livscykelanalys, olika kalkyler, mätningar av energiförbrukning och matsvinnets kostnader, men det kan också handla om att människor ska hålla ett helt arbetsliv, säger Annika Källvik, projektledare för Hållbara Restauranger i Göteborg, till Aktuell Hållbarhet.

Varje restaurang ska göra en nulägesanalys på hållbarhetsområdet och får just nu hjälp av studentkonsulter från Sustainergies. De tittar bland annat på vattenanvändning, matsvinn, avfallshantering och städrutiner. Det ordnas även nätverksträffar och workshop-möten.

̶  Tanken är också att restaurangerna ska göra någon form av kommunikationsinsats, säger Annika Källvik.

Restaurangerna som deltar i projektet är Hotell Avalon, da Matteo, Levantine (Avenyfamiljen),
West Coast (Gothia Towers)  Mr P (Götaplatsgruppen), GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Tyrolen (Liseberg), Vallgatan 12, Carl Micael Bellman (Strömma Turism och Sjöfart).

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.