Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska H&M och Swedfund få Etiopiens textilbransch hållbar

Publicerad: 4 september 2014, 09:37

En ansvarsfull textilindustri med hög miljömässig och social standard. Det är målet för det nya samarbetet som klädjätten H&M och statliga Swedfund presenterade i veckan och som drar igång under hösten.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 september.

Samarbetet gäller Etiopien, ett av de länder i Afrika söder om Sahara som väntas bli världens nästa stora textilmarknad.

Swedfund kommer att investera i olika leverantörer av textilier och H&M:s roll blir att bidra med kunskap om textilmarknaden, hållbarhet men också att köpa produkter från leverantörerna. Tillsammans ska aktörerna ställa krav på en hållbar produktion och följa upp bland annat vattenanvändning och löner.

– Vi ser samarbetet som en möjlighet att tidigt engagera oss i Etiopiens växande textilindustri och att bidra till fler arbetstillfällen. Vi har sedan många år tillbaka arbetat i befintliga tillverkningsländer med att etablera en hög standard när det gäller arbetsvillkor och miljö. Dessa lärdomar finns med när vi nu har etablerat samarbete med etiopiska leverantörer, säger H&M:s vd Karl-Johan Persson, i ett uttalande.

– Genom detta unika partnerskap med H&M vill vi bidra till att utveckla textilindustrin i Etiopien och därigenom skapa fler jobb med goda arbetsvillkor som lyfter människor ur fattigdom, särskilt kvinnor, kommenterar Swedfunds vd Anna Ryott.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.