Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Så ska handeln bli mer rättvis”

Publicerad: 11 februari 2015, 12:40

Regeringen tar fram en handlingsplan för att genomföra FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, skriver näringsminister Mikael Damberg och biståndsminister Isabella Lövin i en debattartikel i DI idag.


Regeringens nya exportstrategi medför stora utmaningar ur ett hållbarhetsperspektiv, skriver ministrarna i DI.   De nya tillväxtmarknaderna i Asien , Afrika och Latinamerika  har mycket ett leva upp till vad gäller internationella åtaganden i frågan om miljöförstöring och mänskliga rättigheter.

Vi förväntar oss att svenska företag agerar som föredömen, både här hemma och ute i världen. Därför presenterar vi i dag ett ökat fokus på hållbart företagande med målet om en skrivelse till riksdagen. Näringsdepartementet kommer att samordna alla de initiativ som tas kring hållbart företagande.” skriver Mikael Damberg och Isabella Lövin.

Den tidigare regeringen har enligt dem haft ett ålderdomligt synsätt på handel och mänskliga rättigheter, att staten skulle hålla sig borta från företagens hållbarhetsarbete. Regeringen kommer nu att integrera hållbarhetsfrågan i handelspolitiken och exportfrämjandet samt inom ramen för regeringens nystart av politik för global utveckling.

Handlingsplanen ska vara tydlig med att regeringen förväntar sig att alla svenska företag respekterar mänskliga rättigheter i all sin verksamhet såväl i Sverige som utomlands.Den grundläggande frågan är huruvida Sverige över huvud taget ska bedriva handel med länder som kränker mänskliga rättigheter, skriver de.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.