Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska HaV spåra fisk

Publicerad: 15 januari 2013, 11:50

EU beviljar 26 miljoner kronor till Havs- och vattenmyndigheten för att de ska kunna spåra fisk från hav till butik.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


EU antog 2009 en ny kontrollförordning för fiskeindustrin som kräver att fisk och skaldjur som fångats eller odlats ska kunna spåras i varje led. Sverige har valt att satsa på elektronisk spårning med hjälp av så kallad RFID-teknik (Radio Frequency Identification). Nu har EU-kommissionen beviljat 26 miljoner kronor till det svenska arbetet att spåra fisken från hav till butik.  
– Det här ger oss den grund som behövs för att kunna starta arbetet. Det är också ett kvitto på att kommissionen är positiv till hur Sverige vill införa kraven på spårbarhet, säger Johan Löwenadler Davidsson som är chef på HaV:s tillsynsavdelning.

Fördelarna med att använda elektronisk spårning och RFID-teknik, istället för pappershantering, är att informationen om var och när fisken fångats enkelt kan göras tillgänglig för konsumenterna. HaV har testat RFID-tekniken i fyra olika projekt under 2010 och 2011.
– Under 2015 hoppas vi att konsumenterna kan börja spåra den fisk de köper i butiken, exempelvis via en app i mobilen, säger Johan Löwenadler Davidsson.

Spårbarhet i fiskeindustrin är ett viktigt verktyg för att minska möjligheterna till illegalt fiske. Därmed hoppas EU kunna stärka fiskebestånden i världens hav.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev