Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska industriavfall stoppa övergödningen

Publicerad: 27 augusti 2012, 06:46

Östersjöns övergödning kan hejdas med industriavfall. Det hävdar forskare som nu startar två forskningsprojekt för att hitta den bästa mixen avfall.


Att dumpa industriavfall i Östersjön känns förstås spontant som en urusel idé. Men faktum är att det är just detta som forskarna menar kan vara en dellösning på Östersjöns problem med övergödning och algblomning. Nu startas två forskningsprojekt, rapporterar Sydsvenskan.

Övergödningen beror ju som bekant på att det finns för mycket fosfor i vattnet. Detta skulle enligt forskarna kunna lösas om man ökade bottensedimentens förmåga att binda överskottet av fosfor. Den bindande förmågan försvinner när bottnarna blir syrefria. Idag är enligt SMHI en femtedel av Östersjöns bottnar drabbade av syrebrist och bottendöd.

Ett intressant industriavfall är granulat från kalkbrytning. Man vet att kalk binder fosfor i sjöar, även om själva syftet med kalkning av sjöar är att höja pH-värdet. Man har däremot dålig kunskap om vad som händer i marin miljö. Att höja pH-värdet också i havet skulle enligt forskare som Sydsvenskan talat med också vara positivt, då havsvattnet idag blir allt surare.

Ett annat intressant industriavfall man tittar på är så kallat rödslam som kommer från aluminiumframställning. Några förhoppningar om att kunna kurera hela Östersjön finns enligt Sydsvenskan inte. Istället handlar projekten, som bedrivs på Stockholms Universitet och KTH, om att kanske i framtiden kunna vidta åtgärnder i kustzonen och i skärgårdar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.