torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Isabella Lövin rädda fisken i Bryssel

Publicerad: 29 juni 2009, 13:45

I ett soldränkt Almedalen berättar mp:s nya EU-parlamentariker Isabella Levin hur hon ska arbeta med fiskefrågorna i EU-parlamentet.
– Jag vill införa nya kriterier för yrkesfiskare. För att de ska få fiska måste de kunna bevisa att de fiskar hållbart, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Isabella Lövin har gjort en smått unik politisk karriär – i raketfart. Som journalist på tidningen Allt om mat började hon intressera sig för frågan om de minskade torskbeståndet. Redaktionen undrade hur de skulle kunna fortsätta skriva torskrecept med gott samvete och Isabella började ringa runt till fiskforskare. Resultatet blev boken "Tyst hav" och det faktum att Isabelle blev medlem i miljöpartiet.

"Tyst hav" kom ut 2007 och idag, två år senare valdes Isabella Lövin in som miljöpartiets andrekandidat i EU-parlament. Enligt Isabella strävar hon mot fiskeutskottet, där hon har stora möjligheter att komma in.

Vad kan vi förvänta oss av dig i EU-parlamentet nu?
– Jag kommer att arbeta för ett hållbart fiske. En viktig fråga är vilka kriterier som ska gälla för yrkesfiskare. Jag vill att det införs krav för hållbart fiske för alla fiskare i Europa. Om man vill vara yrkesfiskare tycker inte jag att man ska få ägna sig åt dumpning. Man ska fiska lagligt och bränslesnålt. Det här kommer vara en väldigt viktig fråga för mig.

EU har som mål att freda 10-20 procent av fiskevattnen. Vad tycker du är en rimlig nivå?
– Kommisionens mål är radikala och jag tycker att de är bra. I det här fallet är det inte  kommissionen vi kommer att få slåss med, det är snarare de nationella regeringarna.

Utan politisk bakgrund, hur ska du klara det politiska spelet i Bryssel?
– Som tur är har jag Carl Schlyter med mig i Bryssel. Han har suttit i fiskeutskottet och han sitter inne med otroligt mycket bra kunskap. Sen får jag söka goda allierade och goda råd. Dessutom har jag en hel del NGO-kontakter där nere som kan stötta mig.

seminariet "Vad är östersjöfiskens rätta värde" talade Isabella Lövin om utfiskningen ur ett konsumentperspektiv.
– Folk pratar om att torskbeståndet har återhämtat sig i Östersjön.  Men torskbeståndet har bara kommit upp till den absolut mest kritiska gränsen för att torsken ska kunna överleva. Globalt har vi fiskat bort 70 till 90 procent av alla rovfiskar, säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev