Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Islands geotermiska guldgruva exporteras

Publicerad: 11 mars 2011, 07:49

Världens längsta undervattenskabel ska göra den isländska geotermiska energin till en exportvara med miljardpotential. Det som saknas är bland annat 13 miljarder till kabeln.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Island planerar att bygga en upp till 120 mil lång kraftkabel för att kunna sälja sin geotermiska och vulkaniska energi till Europa. Projektet väntas kosta omkring 13 miljarder kronor. Det skriver The Swedish Wire.

– Projektet inleddes förra året och nuvarande forskningsfas ska bli färdig i slutet av året. Vi kommer då att veta mer om projektets genomförbarhet, säger talespersonen Ragna Sara Jonsdottir på kraftbolaget Landsvirkjun som ligger bakom planerna, till AFP, enligt The Swedish Wire.

Längden på kabeln, med kapacitet att överföra 6 terawattimmar årligen, avgörs av vilket destinationsland för kabeln Island väljer.

– Studierna gäller bland annat destinationslandet. Potentiella länder är Storbritannien, Norge, Hlland och Tyskland, säger Ragna Sara Jonsdottir, till AFP.

Med de rådande europeiska elpriserna bedöms elproduktionen vara värd 2,5 miljarder kronor årligen. Investeringskostnaderna för projektet är höga. Kabeln beräknas kosta omkring 13 miljarder kronor. Till det kommer investeringar i geotermi- och vattenkraftverk.De totala förväntade investeringskostnaderna vill Landsvirkjun, som producerar 75 procent av all el i Island, inte avslöja.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev