fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska jättelikt isblock skydda Mongoliet mot global uppvärmning

Publicerad: 16 november 2011, 09:46

Nu startar Mongoliet världens största istillverknings-experiment för att komma tillrätta med det allt varmare klimatet.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är The Guardian som berättar om vad som kallats världens största istillverknings-experiment och som om en månad startar i Ulan Bator, Mongoliet. Tanken är att skapa ett jättelikt isblock den kommande vintern som ska lagra kyla som sedan användas under nästa sommar. Försöket finansieras av regeringen och kostnaden uppges ligga runt 1 miljard tugrik, eller motsvarande 5 miljoner kronor. Förhoppningen är att isblocket ska leda till minskad energianvändning till stadens aircondition-system och att smältvattnet ska kunna användas som dricksvatten.

Försöket går ut på att skapa ett stort antal borrhål över Tuul-floden där isen redan börrjat lägga sig. Det underliggande trycket pressar upp vatten ur hålen och täcker en stor yta och sedan fryser. Genom att upprepa borrhålen regelbundet hoppas man kunna skapa ett enormt isblock.

I naturen sker den här sortens process då vårflod pressar upp vatten genom sprickor i isen under dagen och som sedan fryser under natten. Den här typen av isblock kan bli uppemot 7 meter tjocka och smälter långt senare än annan is. Det de mongoliska ingenjörerna vill göra är att upprepa denna process – fast i jätteformat.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev