Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Johan Rockströms ”maktklubb” fungera

Publicerad: 23 januari 2012, 12:23

Det var när Johan Rockström mottog priset som årets ”Miljömäktigaste 2012” som han gjorde en kupp och startade ett nytt maktcentrum i miljösverige – MM50.
– Jag föreslår ikväll att vi startar en informell klubb. En ny kraft i Sverige att samla oss kring viktiga stora miljöfrågor, sa han till publikens ovationer.


När Johan Rockström fick ta emot utmärkelsen "Sveriges Miljömäktigaste 2012" på Nalen i torsdags kväll överraskade han publiken rejält. Hana berättade att han vill starta ett nytt kraftcentrum i den svenska miljödebatten – en informell klubb som skulle bestå av Sveriges 50 miljömäktigaste och som skulle driva en gemensam fråga under året.
– Att utses som Sveriges Miljömäktigaste känns bra, men det är med en stor dos ödmjukhet jag tar emot den här utmärkelsen, säger Johan Rockström.

Han berättar att utmärkelsen, som han fick besked om för ett par veckor sedan, också fått honom att fundera hur han skulle kunna förvalta en sådan roll. Det var då han fick idén till en informell klubb av "miljömäktiga" personer som tillsammans driver viktiga frågor.
– Det är ett bekymmer att vi faktiskt inte har tillräckligt mycket makt över miljöfrågorna. Vi måstge kunna samla kraft på ett mer effektivt sätt. Därför föreslår jag här ikväll att vi ska etablera en informell klubb bland de 50 mäktigaset på listan. En ny kraft i Sverige för att samla oss kring strategiska och stora miljöfrågor – som till exempel en grön ekonomi, vad Sverige ska åstadkomma i Rio eller idén att göra en nordisk ekosystemutvärdering för våra nationalräkenskaper, säger han.

Med den här klubben hoppas Johan Rockström att man ska kunna skapa synergi och mer tyngt i miljöfrågorna och därmed ge dem mer utrymme i den politiska debatten. Johan Rockströms förslag möttes av ovationer från publiken.
– Det verkade landa ganska bra, konstaterade han efter den stora galamiddagen.

Exakt hur arbetet i den nya gruppen ska utformas är fortfarande oklart. Men Miljöaktuellt har lovat att erbjuda en plattform – med en hemsida och sändlistor – så att klubben kan börja kommunicera. Att gruppen ska kunna enas om vilken fråga som är viktigast, är något som Johan Rockström utgår från.
– Jag tror att samarbetet får bli ett slags digital demokrati – där alla får utrymme att komma med förslag. Sen får vi gemensamt ranka frågorna – det kommer nog att gå bra.

Här kan du se en intervju med Johan Rockström direkt efter att han mottagit utmärkelsen Sveriges Miljömäktigaste 2012:

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.