Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Kina och USA hitta guldkorn för 150 miljoner dollar

Publicerad: 17 november 2010, 09:38

Kina och USA pumpar in 150 miljoner dollar i gemensam jakt på grön teknologi.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

USA:s energiminister Steven Chu sa på onsdagen att USA och Kina – världens största förorenare -­ har sparkat igång ett massivt samarbete gällande grön energi och miljövänlig teknologi. Det är ett av de största samarbetena mellan två länder någonsin.

Tillsammans ska länderna genomföra avancerade forsknings- och
utvecklingssatsningar inom miljövänlig energiteknologi, som koldioxidfångst, elbilar och energieffektiva byggnader.

– Detta är ett av de största forskningssamarbetena mellan två länder någonsin, sa Steven Chu till journalister i Peking. USA ser detta som en möjlighet, så att vi kan hjälpa till och utveckla grön teknologi tillsammans med Kina. Och vi anser att detta är en bra marknad. Vi ser det också som ett bra sätt att testa teknologi, fortsatte Chu.

Länderna har öronmärkt 150 miljoner dollar under fem år för projektet. Pengarna kommer från både privata och offentliga medel. Projektet presenterades första gången när president Barack Obama besökte Kina för ett år sedan.

Investeringarna i grön energi och hållbar utveckling växer så det knakar i Kina. I regeringens nya femårsplan pekas den gröna utvecklingen ut som en nyckelfaktor.

Nyheten kommer dagen efter att två av Kinas största vindkraftbolag planerar att lyfta 2,5 miljarder dollar genom en notering på Hong Kong-börsen. En mängd gröna bolag har framgångsrikt noterats det senaste året. Vindbolagen ska använda pengarna till att expandera på den snabbt växande inhemska marknaden.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.