Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska klimatförändringens hälsoeffekter övervakas

Publicerad: 24 augusti 2009, 07:53

En ny rapport lägger fram ett antal förslag på hur vi kan följa klimatförändringarnas effekter på hälsan.


Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketPolitikForskning

Människors hälsa kommer att påverkas av klimatförändringarna. Hälsoeffekterna av uppvärmda stadsmiljöer, dålig luft, mer pollen i luften och fler insekter som kan sprida sjukdomar bör enligt en ny rapport kartläggas och följas.

I rapporten "Klimatförändring och hälsorelaterad miljöövervakning", som tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket, hävdas också att det kan bli nödvändigt att löpande övervaka halterna av pollen och allergiframkallande ämnen i utomhusluften. Här tänker man att antaletr akutbesök för astma och allergi skulle kunna användas som indikator på hur läget utvecklar sig.

En annan fråga som tas upp i rapporten är huruvida skyfall kan orsaka mag- och tarmbesvär. Här menar man att man börja följa frågan för att ta reda på om höga vattenflöden kan ha ett samband med akuta fall av mag- och tarmproblem.

Utredningen är ett underlagen till den diskussion som pågår på Naturvårdsverket om hur miljöövervakningen ska förändras för att bättre följa klimatförändringarnas effekter.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.