Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska klimatförhandlingarna få liv igen

Publicerad: 16 augusti 2010, 08:30

Förra veckan besökte Mexikos klimatambassadör Sverige för att diskutera läget inför det stora klimatmötet i december. Hans budskap var tydligt – Mexiko kommer inte att upprepa misstagen som gjordes i Köpenhamn.


Ämnen i artikeln:

Cop 16Klimatförhandlingar

Förra veckan besökte Mexikos klimatambassadör, Luis Alfonso de Alba, Sverige för att diskutera läget inför FN:s stora klimatkonferens COP 16 i Cancún i december. Då berättade han om Mexikos strategi för att blåsa nytt liv i klimatförhandlingarna.
– Vi kommer att utgå från de små aktörerna och inte de stora – men alla måste bidra till arbetet, säger han i ett pressmeddelande från Miljödepartementet.

Luis Alfonso de Alba
meddelade också att Mexiko kommer att försöka dra nytta av den uppmärksamhet inom världspolitiken som klimatfrågorna fick under Köpenhamnsmötet. Samtidigt vill man undvika de problem gällande arbetsformerna som präglade Köpenhamnsmötet.
– Vi har särskilt uppmärksammat de länder som kritiserade mötesprocessen i Köpenhamn och inte ansåg att deras synpunkter togs tillvara, säger han och betonar samtidigt komplexiteten i de internationella klimatförhandlingarna och menar att man inte ska ha för stora förväntningar på Cancún-konferensen.
– Som ordförandeland för klimatkonferensen har vi som uppgift att uppnå konsensus bland samtliga 194 deltagande länder. Konsensus är inte det samma som samstämmighet, men alla måste känna sig lika nöjda, eller lika missnöjda, efteråt.

Just att tona ned förväntingarna inför konferensen är en uppenbar strategi från arrangörens sida. Luis Alfonso de Alba säger att vi knappast kommer att få se en "big bang"-överenskommelse som tar hand om alla klimatproblem omgående.
– Ett problem med Köpenhamnsmötet var att förväntningarna på konferensen var för stora. Mötet nådde framgångar, men konferensen avslutades inte med en "big bang"-överenskommelse. Några sådana existerar inte, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 16Klimatförhandlingar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.