Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska KLM driva sina flygplan med gammal frityrolja

Publicerad: 27 Juni 2011, 11:58

I Holland äter man mycket pommes frites. Nu ska landets flygplan drivas av gammal frityrolja


Det är SR Ekot som idag berättar att det holländska flygbolaget KLM ska satsa på att göra flygbränsle av gammal använd frityrolja. I september kommer projektet starta. Över 200 flygningar kommer att göras mellan Amsterdam och Paris med flygplan som drivs av vanligt flygbränsle blandat med biokerosene – som i sin tur framställts av använd matolja. Oljan samlas in från restauranger, hotell och pommes frites-fabriker. Enligt KLM kommer koldioxidutsläppen från frityr-planen bara att vara hälften så stora som de från traditionellt drivna flygplan.

SR Ekot berättar att biokerosene hittills inte klarat av de tekniska krav som ställs på flygbränslen – som högt energiinnehåll och låg fryspunkt. KLM har emellertid visat i testflygningar att det går att flyga passagerarplan drivna av biokerosene. KLM fick nyligen godkänt för kommersiella flygningar med bioflygbränslet. KLM konstaterar emellertid att de här flygningarna kommer att bli dyrare för företaget, och att kostnaderna för biobränslen till flyget måste ner kraftigt för att de ska bli kommersiellt gångbara.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.