Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska kräkmedel rädda vadarfålgar

Publicerad: 19 april 2010, 07:39

Vadarfåglarna har det tufft och antalet minskar kraftigt i Sverige. Nu har forskare vid Göteborgs universitet prövat att använda kräkmedel för att skydda fåglarna.


Forskarna från Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet har prövat ett antal drastiska metoder för att skydda arter som tofsvipa och rödbena från rovdjur som plundrar fåglarnas bon. Metoderna har inte syftat till att döda eller skada rovdjuren. Istället syftade metoderna bland annat till att lära rovdjuren "en läxa". Bland annat genom att placera ut konstdjurda ägg – vanliga hönsägg som målats – och injucera dem med kräkmedel.
– Vi upptäckte att predationen på riktiga fågelägg genast minskade under de tre första veckorna i områden med utplanterade ägg, vilket tyder på att metoden hade en effekt, säger Daniel Isaksson som är en av forskarna bakom försöken.

En annan ny metod som visade sig effektiv är att placera skyddsburar över bona.
– Både tofsvipa och rödbena kläckte fler ägg med bona i skyddsburar. Men tekniken fungerar bara på arter som lämnar boet tidigt när en predator är i närheten, eftersom arter som ligger kvar längre riskerar att fångas och själva bli byten, säger Daniel Isaksson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.