Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska KTH bli ledande på miljö i Europa

Publicerad: 2 Maj 2011, 07:26

Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm storsatsar och ska bli ett av Europas ledande universitet gällande miljö och hållbar utveckling. Så här ser strategin ut.


Åtta miljoner kronor, ny miljöchef och andra nyrekryteringar samt en dedikerad vice rektor för hållbar utveckling. Så storsatsar KTH på miljö och hållbar utveckling.

Lärosätet har en tydlig vision och målsättning.
– KTH ska vara ett av Europas ledande tekniska universitet när det gäller utbildning och forskning också när det gäller miljö och hållbar utveckling. Det är samma sak som gäller här som för KTHs övriga verksamhet, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH, som blivit tilldelad ansvaret som vicerektor för hållbar utveckling på KTH.

– Vi ska titta på hur miljö och hållbar utveckling appliceras på samtliga utbildningsprogram och i forskningen. För att lyckas är ett nyckelbegrepp synlig integration. Alla civilingenjörer som examineras från KTH ska kunna bidra till hållbar utveckling på något sätt, säger Finnveden.

KTH kommer också att nyanställda personer som ska arbeta dessa frågor. Man kommer också att inrätta ett nytt råd, KTH Sustainability, som ska fungera som ett stöd till fakultetsrådet i aktuella frågeställningar.

Skälet till storsatsningen är enligt Finnveden flera.
– Miljöfrågorna driver utvecklingen inom många områden. Det räcker med att titta på Scanias lastbilstillverkning för att förstå det. Framtida krav på utsläpp är drivkraften bakom lastbilsutvecklingen. Forskningsanslag med koppling till miljö och hållbar utveckling kommer också att vara viktiga och här har KTH legat lite efter, säger Göran Finnveden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.