Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska maffians sopor bli energi i Stockholm

Publicerad: 5 april 2012, 09:03

Stockholm ska ta hand om den napolitanska maffians sopor.


Det är Fortum som slutit ett avtal med Italien om att importera sopor från Neapel. Platsen där den ökända maffian camorran har monopol på sophanateringen som tjänar pengar på att ta hand om avfallet och dumpa dem på tippar runt staden.

Nu ska emellertid en del av soporna- 6000 ton – forslas norrut och brännas på Högdalsverket söder om Stockholm där de ska bli värme och el. Soporna kommer att forslas via Kielkanalen och så småningom lastas av i Nynäshamn.

På Fortum säger man sig vara fullt medvetna om maffians koppling till sophanteringen i Neapel, men att man är säkra på att det inte kommer att finnas några maffiapengar inblandade i affären där Fortum får betalt för att ta hand om soporna. Ulf Wikström är informationschef på Fortum Värme.
– Det vi kan garantera är att vi följer de uppköpsriktlinjer som vi har. Om vi upptäcker att det förekommer oegentligheter så kommer vi  inte att fortsätta att arbeta med de leverantörerna, säger han till SVT.
Han fortsätter:
– Det här är något som alla tjänar på. Idag deponeras 150 miljoner ton avfall varje år, som läggs på soptippar i Europa. Om vi kan vara med och ta hand om en bråkdel av detta och omvandla det till nyttig energi, så är det bra både för klimatet och miljön.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.