Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Maldiverna bli renast i världen

Publicerad: 17 mars 2009, 06:49

Sophögarna växer på Maldiverna. Men nu har landets nye president fått nog av miljöförstöringen. Landet ska bli helt koldioxidneutralt.


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Maldiverna, turistparadiset i Indiska oceanen, hotas av allvarliga miljöproblem på grund av den snabbt växande mängden skräp och utsläpp. Den konstgjorda ön Thilafushi, strax utanför huvudstaden Malé, har kallats ”Världens största sopstation” och larmrapporterna från miljöorganisationer duggar tätt.

Örikets nye president Mohamed Nasheed har nu satt upp ambitiösa mål – Maldiverna ska bli helt koldioxidneutrala inom ett decennium, rapporterar the Guardian.

Omställningen kan bli en spännande affärsmöjlighet för företag som vill bistå landet i att uppnå målen. I planen ingår bland annat nya generatorer med förnyelsebar energi, ny infrastruktur för elöverföring med 155 vindkraftverk, en halv kvadratkilometer av solceller och en fabrik för biomassa av kokonötsskal.

Den rena energin är inte bara tänkt att försörja hushåll och företag utan landets fordonspark. Bilar och båtar med bensin och diesel ska efterhand bytas ut mot elektriska alternativ.

– Vi försöker inte ge sken av att det kommer att bli enkelt. Det kommer att bli störningar och elleveransen kommer stundvis att brytas. Men vi tror att det är en realistisk utmaning att skapa ett koldioxidneutralt Maldiverna, säger den britiska klimatexperten  Chris Goodall , författare Ten Technologies to Save the Planet, som tillsammans med landsmannen Mark Lynas bistår presidenten i hur landet ska gå tillväga för att uppnå sina mål.

Maldiverna är ett av de länder som hotas av översvämning om jordens temperaturökning inte avstannar, vilket var det stora ämnet under miljökonferensen i Köpenhamn förra veckan. Det är ett av världens lägst belägna länder med 385.000 invånare som bor huvudsakligen mindre än två meter över havsytan.

Maldiverna är inte världens första land att bli koldioxidneutrala. Norge har som mål att nå dit vid 2030. Men Maldivernas planer anses som vassare, inte baravför att de redan ska vara i hamn inom tio år utan för att landet ska befrias från kol.

Presidentens uttalande kom i samband med filmpremiären of The Age of Stupid, som handlar om ensam man i en ödslig värld år 2055 som tittar på fotografier från 2008. Mannan undrar varför människorna inte gjorde något åt miljöproblemet när de hade chansen.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.