Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ska militärens monsterbil bli miljöbil

Publicerad: 6 November 2009, 09:31

Den amerikanska militärens Humvee är sinnebilden av rullande miljökatastrof för många. Nu ska bilen bli renligare och tystare.


Ämnen i artikeln:

Motor

Monsterjeepen Humvee ska bli renligare och tystare. Den amerikanska tillverkaren AM General har under en tid utvecklat en militär hybridmodell av fordonet, XM1124. Nu har företaget givit batteritillverkaren Enerdel i uppdrag att utveckla ett litium-jon-batterisystem till bilen som kommer att utrustas med en dieselgenerator. XM1124 får en motor på varje axel för framdrift.

Modellen som ska bli hybrid.

Under
18 månader Enerdel i samarbete med Tardec, US Army Tank Automotive Research, Development and Engineering Center, ta fram fyra batterisystem för vidare tester. I avtalet värt nära 10 miljoner kronor ska Enerdel dessutom testa litium-titan-batterier som utvecklas i samarbete med Argonne National Laboratory i Chicago.
– Vi räknar också med att de innovationer som förfinas här kommer att ha viktig betydelse också på de kommersiella marknaderna, säger Rick Stanley, vd på Enerdel, i en kommentar.

Det är inte klart uttalat att miljövinsterna är de främsta argumenten för AM General att utveckla XM1124. Däremot ger hybriddriften militära fördelar genom att jeepen kan färdas mer eller mindre ljudlöst tack vare möjligheten att köra fordonet utan att dieselgeneratorn körs.

Den minskade värmeutvecklingen ökar dessutom möjligheten att färdas – och undkomma situationer – utan att upptäckas av exempelvis värmekameror. Dieselgeneratorn kan även användas som kraftkälla till mobila kommunikationscentraler eller fältsjukhus, enligt Enerdel.

Humveen
är också förebilden för en annan miljöbov i bilsammanhang – Hummern. Om det finns några planer på att göra den kommersiella Hummern till elhybrid är oklart. GM sålde nyligen Hummer till kinesiska Tengzhong Heavy Industrial Machinery.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Motor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.