Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska miljöinspektörerna få fram sitt budskap

Publicerad: 1 oktober 2009, 07:41

Stockholms universitet får 18 miljoner av Naturvårdsverket för att leda forskningsprogrammet Effektiv miljötillsyn. Forskarna ska ta fram ny kunskap om tillsynsmetoder.


Det har inte gjorts någon forskning om miljötillsyn. Därför startar Naturvårdsverket ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som  håller på i tre år och kostar 18 miljoner kronor. I forskargruppen finns bland annat nationalekonomer, statistiker, beteendevetare och en kommunikatör.

— Tillsynen har låg status jämfört med andra arbetsuppgifter. Den hamnar ofta i strykklass. Det vill vi ändra på, säger Anne Wynne på Naturvårdsverket.

Ett syfte med programmet är att ta fram nya tillsynsmetoder för att få igång arbetet med egenkontroll ute på företagen. Denna uppgift blev väldigt omfattande när Miljöbalken trädde i kraft för tio år sedan och företagen måste ta sitt ansvar oavsett om miljöinspektörerna är där eller inte.

— De flesta av miljöinspektörerna är naturvetare – men det är människor man jobbar med i det dagliga tillsynsarbetet. Det är knepig pedagogik att få fram sitt budskap och att få till en effektiv kommunikation, säger Anne Wynne.

Forskarna ska också titta på ledningsfrågor och hur cheferna kan styra tillsynsarbetet effektivare och till exempel använda sina tillsynsplaner bättre.

Resultaten från forskningsprogrammet kommer att användas som underlag i Naturvårdsverkets arbete med tillsynsvägledning.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.