Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska nya bolagskoden göra företagen mer hållbara

Publicerad: 6 oktober 2015, 10:16

Snart får börsbolagen större krav på sig att arbeta med hållbarhet. Den reviderade bolagskoden betonar att företaget inte bara ska styras effektivt utan även ansvarsfullt och hållbart.


Den här artikeln publicerades den 6 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Hållbarhet spelar en viktig roll när den reviderade bolagsstyrningskoden börjar gälla 1 november. Den nuvarande versionen trädde i kraft 1 februari 2010 och nu är det dags för några smärre justeringar, uppger revisorernas branschorganisation FAR.
– Våra rundabordssamtal och remissrundan visar att användarna på det hela taget är nöjda, men de har påpekat vissa brister i koden som vi nu åtgärdar, säger Arne Karlsson, ordförande för Kollegiet för svensk bolagsstyrning.

En av justeringarna i koden rör hållbarhet. Nu blir en av styrelsens uppgifter att "fastställa erforderliga riktlinjer för bolagets uppträdande i samhället i syfte att säkerställa dess långsiktigt värdeskapande förmåga och åläggs ett vidgat ansvar för intern kontroll."

Styrelsen får också ansvar för den interna kontrollen även i andra frågor än de som rör den finansiella rapporteringen.

Från 1 november får alla publika aktiebolag i Sverige ett helt nytt syfte att jobba mot. Den gamla skrivelsen under "Syfte" i koden löd: "God bolagsstyrning handlar om att säkerställa att bolag sköts på ett för aktieägarna så effektivt sätt som möjligt". Den nya skrivelsen lyder: "God bolagsstyrning handlar om att säkerställa att bolag för aktieägarna sköts hållbart, ansvarsfullt och så effektivt som möjligt". Nu följs också den här meningen av några nya rader: "Förtroendet hos lagstiftare och i samhället för att bolagen agerar ansvarsfullt är avgörande för bolagens frihet att förverkliga sina strategier för att skapa värde."

Enligt Kollegiet för svensk bolagsstyrning kommer koden behöva revideras ytterligare när det står klart hur ett antal EU-regler ska implementeras i Sverige. Här ingår bland annat direktivet om att börsbolag ska rapportera icke-finansiell information.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.