Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Obama minska oljeberoendet

Publicerad: 31 mars 2011, 07:04

USA måste minska beroendet av olja – åtminstone utländsk olja. Användningen av biobränsle ska öka, men det ska även den inhemska oljeproduktionen.

Ämnen i artikeln:

Barack Obama

Barack Obama är den senaste i en rad amerikanska presidenter som lovar att ta tag i USA:s beroende av utländsk olja, uppger Ekot. Det återstår att se om han lyckas bättre än sina företrädare.
– USA har inte råd att satsa sitt välstånd och sin säkerhet på en resurs som till slut kommer att ta slut, sa Barack Obama enligt Ekot i ett tal i Washington och menade att oljan har ett för högt pris för vår ekonomi, vår säkerhet och för vår planets framtid.

Trots de orden
vill Obama öka den inhemska oljeproduktionen som ett av flera sätt att minska beroendet av importerad olja. Bland annat vill han tillåta ökad oljeborrning längs USA:s kust, ett beslut som är mycket omstritt. Andra åtgärder presidenten talade om var satsningar på biobränsle, naturgas och snålare bilar.
Obama väntas dock enligt Ekot få svårt att få med sig republikanerna i kongressen och driva igenom sina förslag.

Bensinpriset i USA har stigit till ungefär sex kronor, en för landet mycket hög nivå, och den osäkra situationen i flera oljeproducerande länder i Nordafrika och Mellanöstern har gjort frågan om USA:s oljeberoende högaktuell.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev