söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska odlad lax bli mer hållbar

Publicerad: 15 augusti 2013, 09:43

Nu enas världens största producenter av odlad lax kring en ny certifiering. Snart i din butik, enligt WWF.


Senast 2020 ska all lax som odlas av 16 av världens största producenter vara certifierad. Det är målet i ett nytt samarbete mellan de 16 företagen som tillsammans producerar 70 procent av all odlad lax i världen, uppger Världsnaturfonden WWF.
”Företagens åtagande kommer att drastiskt minska de negativa effekterna av laxproduktionen i några av världens mest känsliga kustmiljöer,” skriver organisationen i ett pressmeddelande.

WWF har tillsammans
med andra parter och intressenter i flera år arbetat med att ta fram en ny certifiering för odlad fisk under namnet Aquaculture stewardship council (ASC). Den ska innehålla kriterier för sådant som näringsutsläpp, kemikalieanvändning, risk för sjukdomsspridning, lokal påverkan och mängden vildfångad fisk i fodret.

Förra året blev
ASC-kriterierna för lax klara och det är dem de 16 laxproducenterna nu kommer att arbeta efter.
– Vi bör alltså inom en snar framtid kunna förvänta oss att hitta ASC-certifierad lax i svenska butiker. Då efterfrågan på odlad fisk och skaldjur ökar i hela världen är det viktigt att fiskodlingen blir effektiv, miljöanpassad och använder mindre naturresurser. Havens fiskresurser måste värnas då utfiskningen har fått gå allt för långt, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF, i ett pressmeddelande.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev