Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska pappersbruk mätta fiskar

Publicerad: 9 december 2009, 11:25

En sockerrik restprodukt från pappersbruk kan omvandlas till fiskfoder. Nu ska en pilotanläggning byggas i Värmland med pengar från bland annat Vinnova.


Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Papperstillverkaren Nordic Paper Seffle och miljöteknikföretaget Cewatech samarbetar i projektet som går ut på att förvandla en restprodukt från papperstillverkningen till miljövänligt fiskfoder.
– Detta är en vidareutveckling av en del av våra biprodukter. Vårt sulfitavlut innehåller mycket socker som kan förädlas till en svampbiomassa som i sin tur kan ge ett fiskfoder med hjälp av Cewatechs teknik, säger fabrikschef Eva Pettersson på Nordic Paper till Värmlands Folkblad.

De två företagen har tidigare genomfört försök med att byta ut en tredjedel av fiskmjölet i foder till odlad lax, regnbåge och röding med svampbiomassan och resultaten har enligt Värmlands Folkblad varit positiva. Nu planerar man att bygga en pilotanläggning, ett bioraffinaderi, för att göra försök i större skala. Vinnova kommer att bidra med 2,4 miljoner kronor till projektet som därmed blir ett av närmare 200 projekt som får del av de 150 miljoner kronorna i Vinnovas forsknings- och utvecklingsprojekt Miljöinnovationer.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.