Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Paris pendlare värma upp hus

Publicerad: 9 september 2010, 10:45

En byggnad i Paris håller på att renoveras för att kunna utnyttja ett unikt värmesystem. Tack vare att huset ligger ovanför en tunnelbanestation så kan man utnyttja värmen som alstras av stadens pendlare.


Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Varje pendlare bidrar med ungefär 100 watt kroppsvärme när den väntar på sitt tåg, och dessutom uppstår värme när tågen startar och stannar. Dessa faktorer bidrar tillsammans till att tunnelbanestationens temperatur är genomgående högre (mellan 14 och 20 grader året om) än den ovan jord. Det nya systemet kommer att utnyttja detta för att värma upp byggnadens 17 lägenheter, på samma sätt som man i geotermiska projekt använder sig av värme som finns lagrad i jordskorpan.

– Lyckligtvis är huset redan anslutet till tunnelbanan med en trappa, vilket gör det möjligt för oss att använda tunnelbanans värme utan att behöva bygga en ny passage, säger Francois Wachnick från Paris Habitat till Reuters.

Tyvärr är kostnaden för att bygga en passage mellan en tunnelbanestation och en byggnad ovanför oftast för hög, men på de platser där det redan finns en förbindelse, i form av till exempel ett trapphus, kan tekniken utnyttjas till ett lågt pris. Det finns redan planer på att använda systemet i Österrike.

Tanken är att det nya värmesystemet ska fungera som ett komplement till byggnadens fjärrvärmesystem, och enligt Wachnick kommer projektet att minska husets koldioxidutsläpp med ungefär en tredjedel.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.