Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska Putin rädda tigern

Publicerad: 25 november 2010, 08:57

Igår avslutades det internationella toppmötet för att rädda världens tigrar. Länderna där tigern lever idag enades om en handlingsplan som ska fördubbla antalet vilda tigrar till år 2022.


Ämnen i artikeln:

Politik

Igår avslutades det historiska tigertoppmötet i St Petersburg. Vladimir Putin, som ledde mötet, skrev tillsammans med ledarna från de 13 tigerländerna under en räddningsplan för världens tigrar. Bland de övriga "tigerledarna" fanns Kinas premiärminister Wen Jibao.

På hundra år har antalet tigrar i världen minsakt med 97 procent. Idag finns bara 3200 vilda tigrar kvar.

Räddningsplanens
mål är att fördubbla antalet vilda tigrar till 2022. För att nå målet ska 350 miljoner dollar satsas på handlingsplanen och världens länder ska träffas igen om ett år för att följa upp resultatet. Utöver de 13 tigernationerna kommer USA, Tyskland, Världsbanken och hollywoodskådisen Leonardo Di Caprio – genom WWF – att bidra med finansiering.

Det största
problemet för tigern idag är tjuvjakten. För att komma åt tjuvjägarna ingår det i planen att satsa på fler, och bättre utrustade vakter i skogarna.
– Detta möte är unikt på flera sätt. Aldrig har en enskild art fått ett eget politiskt högnivåmöte tillägnad sig, aldrig har så höga politiska ledare engagerat sig så hårt för en enskild art. Alltför ofta saknas det politisk vilja bakom naturvårdsansträngningarna. Men på tigerforumet i St Petersburg har vi sett politisk vilja på hög nivå. Att deltagarna på mötet också gett konkreta finansiella löften för att omvandla löftena till aktion och handling ger världen hopp om att tigerns negativa utveckling nu kan vända, säger WWFs tigerexpert Ola Jennersten.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.