Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska renoveringen av miljonprogrammen få fart

Publicerad: 7 november 2014, 10:37

Förorternas stadsdelscentrum gör comeback och är högintressanta för investerare. Börja där för att få snurr på renoveringen av miljonprogrammen, uppmanar WSP:s vd och affärsområdeschef.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 7 november.

Renovera och utveckla miljonprogrammen utifrån ett kommersiellt perspektiv där de mest intressanta delarna tar täten. Den uppmaningen kommer från Magnus Meyer och Fredrik Bergström, vd respektive affärsområdeschef på konsultbolaget WSP. I en debattartikel i Dagens Samhälle lyfter de fram en ny WSP-rapport som visar att storstädernas stadsdelscentrum är högintressanta för investerare och offentliga aktörer. Här ligger nyckeln till att komma i gång med en energieffektiv renovering av miljonprogrammen, hävdar de.

Fredrik Bergström och Magnus Meyer pekar på att de mindre stadsdelscentrumen i landets förorter länge upplevt en svag utveckling i konkurrensen med städernas centrala delar, med eftersatt underhåll som följd. Nu tyder mycket på en comeback för stadsdelscentrum, visar rapporten.

Att även involvera dem som planerar stadens kollektivtrafik skulle göra att renoveringarna hamnar i attraktiva lägen som ytterligare ökar investeringsviljan, är budskapet.

Det kommersiella perspektivet saknas i dagens diskussion, enligt artikelförfattarna. ”Allt för ofta har diskussionen om våra förorter med tillhörande centrum haft fokus på sociala aspekter och byggtekniska utmaningar. Vi menar att detta är sekundärt. Viktigare är att fundera på hur man kan skapa en bra affär för de som ska investera. Hur mycket bostäder behöver man släppa fram för att det ska bli kommersiellt intressant? Vilka lägen och lokaler behöver handel och annan service för att vara intresserade av nya butiksetableringar?”, skriver de.

Läs debattartikeln här.

Läs rapporten här (pdf).

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.