Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska renskötsel och turism samsas i nationalparker

Publicerad: 3 juni 2010, 08:10

Nu finns ett förslag på hur världsarvet Laponia ska förvaltas. Bland annat föreslås att förbudet mot kommersiell verksamhet i området avskaffas och att renskötseln ges full rätt.


Ämnen i artikeln:

Nationalpark

Laponia är ett område som består av fyra nationalparker och två naturreservat och som har utnämnts till världsarv av Unesco. Nu har en delegation bestående av representanter för samebyarna inom området, kommunerna Jokkmokk och Gällivare, Länsstyrelsen i Norrbotten samt Naturvårdsverket avslutat arbetet med ett förslag på föreskrifter om hur området ska förvaltas i framtiden.

Bland annat föreslår delegationen att det ska bli tillåtet att bedriva kommersiell verksamhet inom Laponia, vilket är förbjudet i dag. Syftet är att underlätta för företag som bedriver turistverksamhet. Enligt förslaget ska det bli enklare att söka tillstånd till sådan verksamhet.

Dessutom föreslår delegationen att samebyarna i området ska ha full rätt att bedriva renskötsel inom Laponia. När nationalparkerna inrättades för hundra år sedan hade samerna som verkade inom dem full rätt att bedriva renskötsel inom parkerna, men enligt Sameradion har den rätten gradvis inskränkts och nu vill alltså Laponiadelegationen enligt Naturvårdsverket erkänna rönskötselrätten fullt ut.
– Från kommunernas sida känns det bra att både de näringsidkare som bedriver rennäring och de som har turism som en grund för sina företag, nu får ett erkännande, säger Anna Hövenmark, kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk och Tommy Nyström, kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

Formerna för förvaltningen föreslås också förändras. Tanken är att en ideell förening från 2011 successivt ska ta över de förvaltningsuppgifter som Länsstyrelsen i dag har ansvar för. Föreningen, Laponiatjuottjudus, ska liksom delegationen som har lagt förslaget bestå av representanter för samebyarna inom området, kommunerna Jokkmokk och Gällivare, Länsstyrelsen i Norrbotten samt Naturvårdsverket.
En sådan förvaltning är enligt Naturvårdsverket ny för Sverige, men ”i linje med internationella strömningar”.

Förslaget lämnas nu till regeringen för remiss och beslut under hösten

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Nationalpark

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.