Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska riksdagsledamöter resa klimatvänligare

Publicerad: 24 oktober 2013, 11:44

Riksdagsledamöter som bokar flyg, tåg eller taxi ska samtidigt få veta hur stora koldioxidutsläpp resan ger. Det föreslås i en ny motion.


Riksdagsledamöter som bokar flyg, tåg eller taxi ska samtidigt få veta hur stora koldioxidutsläpp resan ger. Det föreslår riksdagsledamot Johan Hultberg (M), även ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och Miljömålsberedningen, i en motion.
– Det är lite bekymmersamt när man läser riksdagens årsredovisning och ser att ledamöternas tjänsteresor stiger och det rejält. Det var drygt tusen ton utsläpp från ledamöternas flygresor 2010 och förra året var det uppe i nästan 1 500 ton. Här finns det anledning att försöka göra någonting åt det, säger Johan Hultberg till Miljöaktuellt Idag.

Han ser utsläppsredovisningen som en relativt enkel åtgärd att införa, då Riksdagsförvaltningen redan för statistik över utsläpp vid resor.
– I våra reseregler står det att ledamöterna själva får avgöra vilka färdmedel de väljer, men att man ska ta hänsyn till kostnad, tid och miljö när man bokar sin resa. När jag går till resebyrån får jag hjälp med att ta fram olika alternativ och ta reda på hur man bäst tar sig från punkt a till punkt b samt vad de olika alternativen kostar, men jag får ingen information om hur stora utsläpp flyget orsakar kontra tåget, säger han.

Johan Hultberg föreslår också i motionen att riksdagen ska börja klimatkompensera för de flygresor som inte omfattas av EU:s utsläppshandel.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.